בכמה נמכרה דירה אחרי תמ"א 38 בשכונה מבוקשת בחיפה?
על היתרון בביצוע תמ"א 38 לבעל דירה ניתן ללמוד בין היתר מהכתבה לפיה זינק שווי דירת הבעלים בעשרות אחוזים.
אולם לא די בכך. אל נא נשכח את תכליתה של התמ"א:
הוראות התמ"א קובעות את המסגרת הסטטוטורית שתאפשר מתן היתרי בנייה מכוחה, וכן מציעה תמריצים שיעודדו את החיזוק ויאפשרו אותו מבחינה כלכלית. זאת מתוך שמירה על איזון בין הצורך לחיזוק ומימונו ובין שיקולים עירוניים רחבים אחרים.
הרקע לחקיקת חוק החיזוק היה ההכרה שאחד מאבני הנגף העיקריים ביישום תמ"א 38 הינו השגת הרוב הדרוש מבין בעלי הזכויות בבית המשותף לצורך ביצוע עבודות החיזוק, וזאת, בין היתר, בשל קשיים אובייקטיביים מובנים הקיימים שעה שיש בבית המשותף בעלי אינטרסים שונים ודעות שונות.
ואכן, חוק החיזוק נועד ליצור מנגנון שיאפשר לממש הלכה למעשה תכניות חיזוק לפי תמ"א 38, תוך יצירת איזון בין מעמדו הקנייני של הרכוש המשותף וזכויות בעלי הדירות בבית המשותף, מחד, לבין הצורך הציבורי האקוטי שבחיזוק בתים משותפים לשיפור עמידותם מפני רעידות אדמה, מאידך.
וכך נאמר בדברי ההסבר להצעת החוק לתיקון חוק החיזוק (תיקון מס' 1) [ה"ח הממשלה 541, מיום 18.10.2010 בעמ' 135] :
"מטרתו העיקרית של התיקון המוצע בהצעת חוק זו היא להוריד את רף ההסכמה הדרוש על פי חוק המקרקעין לשם ביצוע עבודה ברכוש המשותף, בנכס שהוא בית משותף….. בכך מבקשת הצעת החוק ליצור מנגנונים אשר יקלו על ניצול זכויות בניה וביצוע עבודה ברכוש משותף הנעשים במסגרת תכנית החיזוק, תוך יצירת איזון בין מעמדו של הרכוש המשותף וזכויות בעלי הדירות בבית המשותף מצד אחד,לבין הצורך הציבורי החשוב שבחיזוק בתים משותפים לשיפור עמידותם מפני רעידות אדמה מצד שני".
בפסיקת ביהמ"ש העליון (רע"א 1002/14 דב שמרוני נ' אוהד קופמן) נקבע זה מכבר כי אין לראות בחוק החיזוק כפוגע בזכויות הקנייניות של בעלי הדירות, אלא כהסדר שדווקא מקדם את ההגנה על זכויות אלו:
"אין להתייחס להסדר הקבוע בסעיף 5 לחוק החיזוק רק ככזה שפוגע בזכויות הקניין של בעלי הדירות בבית המשותף. לאמיתו של דבר, ראוי לראות בו הסדר שאף מקדם את ההגנה על זכויות הקניין של כלל בעלי הדירות בבית המשותף – לנוכח האתגר המשותף שלהתגוננות מפני רעידות אדמה, וזאת במסגרת האילוצים הנובעים מבעיית "הפעולה המשותפת" של בעלי הזכויות השונים".
ביצוע עבודות החיזוק, באספקלריית ההנאה שהבנייה תסב לכלל הדיירים והעצמת זכויותיהם הקנייניות והאינטרס הציבורי בכללותו התומך במובהק בביצוע עבודות תמ"א 38, הן באמצעות עליית ערך הנכס, הן באמצעות מגורים במבנה בטוח ואיכותי, הן באמצעות החלפת התשתיות הישנות בתשתיות חדשות וטובות יותר.
נראה שכבר אזרחים רבים השכילו לאמץ את התמ"א 38 בבניין מגוריהם, הן מהפן הכלכלי והן מהפן הבטיחותי.
אנו, ב-קראוס, אביחצירא משרד עו"ד, מחזיקים בידע המקצועי המלא בליווי פרויקטים של חיזוק מבנים ונשמח לעמוד לרשותכם בבירור וביצוע פרויקט בבניין שלכם!